Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać powoli mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 175*C (grzałka góra-dół).
Poncz
- Szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Krem I
- krem karpatka (polecam Delecta w 5 minut)
- mleko (wg opakowania)
- ew. masło (wg opakowania)
Krem II
- 250 g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 niepełne szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów ok 250g
Składanie ciasta:
- Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować.
- Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch.
- Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie jak na zdjęciu.
- Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.
- Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Cudowne jest to ciasto! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńwidziałam już ten przepis, ale dotąd nie próbowałam, musze się kiedyś skusić:)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre, zniknęło w oka mgnieniu, dodałam tylko mniej cukru do kremu z mlekiem w proszku bo bałam się że może być za słodkie i wyszło idealne, polecam przepis
OdpowiedzUsuńWe wszystkich przepisach w internecie w masie tej jest cała szklanka cukru. Ja już zmniejszyłam do połowy cukier, ale widocznie można jeszcze dać mniej i też będzie dobre :)
UsuńPiękne :) Do takiego ciasta świetnie pasuje herbata na dobrej wodzie. My swoje herbatki zaparzamy na filtrowanej wodzie - smak jest o wiele lepszy.
OdpowiedzUsuńFiltr redox fitaqua daje wodę wzmacniającą odporność.
UsuńWygląda na mokre i miękkie, co bardzo mi odpowiada. :) Muszę koniecznie przetestować.
OdpowiedzUsuńWygląda co najmniej cudownie! :) Sama w te święta robiłam coś podobnego, tak patrząc po przepisie.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Wypróbowałam ten przepis i 100% się udało. Nawet teściowej smakowało:D
OdpowiedzUsuńA może wiecie dlaczego krem II wyszedł strasznie gęsty (dodałam wszystko według przepisu)??
OdpowiedzUsuńZrobilam I w godzine pol placka sama zjadlam. Dodalam tylko powidlo sliwkowe na pierwsza warstwe biszkoptu. Super ciasto. Polecam 😍😍😍
OdpowiedzUsuńCiasto cudne, na połowę kremu karpatkowego dałam mus jabłkowy z żelatyną tak dla złamania słodyczy :) Pycha
OdpowiedzUsuńMi wyszedł bardzo gesty ten. Drugi. Krem. Hm aniula może za baaardzo ostglo mi masło z cukrem i woda. Odrazu b y LO gęste ale i tak pyszne 😋
OdpowiedzUsuńAle nie było tego efektu do góry posypały kakao na wierzch 😀
OdpowiedzUsuńJakie mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńMleko w proszku pełne, obojętnie jakiej firmy
Usuńzrobilam , ciasto w smaku jest bardzo dobre mam jednak male ,,ale,,krem z mleka w proszku do reszty bardzo delikatnego ciasta jest za twardy . ciezko pokroic . moze jakis pomysl aby krem mial bardziej miekka konsystencje.
OdpowiedzUsuńMożna rozrzedzić masę mlekiem lub wsypać mniej mleka w proszku
OdpowiedzUsuńwczoraj upiekłam z tego przepisu i mogę podpowiedzieć tak.: Jeżeli robimy na dużą blachę, to kremu karpatkowego lepiej zrobić z dwóch opakowań a do masy z mleka w proszku dodać 1 szkl. wody zamiast 1/2. Jeszcze nie próbowałam ale mam nadzieję że wyszło dobre. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto przygląda mi z wygląda fale dunaju - czy kiedykolwiek miałaś okazję jeść ciasto o takiej nazwie? Wygląda fantastycznie - jeśli tak samo smakuje, koniecznie muszę je przygotować! Ile czasu zajmuje jego wykonanie?
OdpowiedzUsuńWszystko zrobiłam jak w przepisie, masa budyniowa super ale ta z mlekiem w proszku wyszła strasznie rzadka mimo że dodałam trochę więcej mleka w proszku . Proszę o jakąś radę bo ciacho super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńEfektowne ciasto jeśli chodzi o aspekty wizualne, jak i smakowe. Na pewno na wiele okazji będzie pasować, jednak zawsze warto też postawić na pyszny tort. Który łasuch nie lubi takiej słodyczy do kawy czy lampki szampana?
OdpowiedzUsuń