środa, 12 października 2016

Ciasto Góra Lodowa

Jedne z lepszych ciast jakie do tej pory jadłam, rozpływa się w ustach.




Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać powoli mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 175*C (grzałka góra-dół).

Poncz

  • Szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

Krem I

  • krem karpatka (polecam Delecta w 5 minut)
  • mleko (wg opakowania)
  • ew. masło (wg opakowania)
Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

Krem II

  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 niepełne szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • paczka okrągłych biszkoptów ok 250g
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku (2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.

Składanie ciasta:

  1. Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. 
  2. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch.
  3. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie jak na zdjęciu. 
  4. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. 
  5. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.


24 komentarze:

  1. Cudowne jest to ciasto! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam już ten przepis, ale dotąd nie próbowałam, musze się kiedyś skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo dobre, zniknęło w oka mgnieniu, dodałam tylko mniej cukru do kremu z mlekiem w proszku bo bałam się że może być za słodkie i wyszło idealne, polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wszystkich przepisach w internecie w masie tej jest cała szklanka cukru. Ja już zmniejszyłam do połowy cukier, ale widocznie można jeszcze dać mniej i też będzie dobre :)

      Usuń
  4. Piękne :) Do takiego ciasta świetnie pasuje herbata na dobrej wodzie. My swoje herbatki zaparzamy na filtrowanej wodzie - smak jest o wiele lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filtr redox fitaqua daje wodę wzmacniającą odporność.

      Usuń
  5. Wygląda na mokre i miękkie, co bardzo mi odpowiada. :) Muszę koniecznie przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda co najmniej cudownie! :) Sama w te święta robiłam coś podobnego, tak patrząc po przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho. Wypróbowałam ten przepis i 100% się udało. Nawet teściowej smakowało:D

    OdpowiedzUsuń
  8. A może wiecie dlaczego krem II wyszedł strasznie gęsty (dodałam wszystko według przepisu)??

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam I w godzine pol placka sama zjadlam. Dodalam tylko powidlo sliwkowe na pierwsza warstwe biszkoptu. Super ciasto. Polecam 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto cudne, na połowę kremu karpatkowego dałam mus jabłkowy z żelatyną tak dla złamania słodyczy :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi wyszedł bardzo gesty ten. Drugi. Krem. Hm aniula może za baaardzo ostglo mi masło z cukrem i woda. Odrazu b y LO gęste ale i tak pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale nie było tego efektu do góry posypały kakao na wierzch 😀

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku pełne, obojętnie jakiej firmy

      Usuń
  14. zrobilam , ciasto w smaku jest bardzo dobre mam jednak male ,,ale,,krem z mleka w proszku do reszty bardzo delikatnego ciasta jest za twardy . ciezko pokroic . moze jakis pomysl aby krem mial bardziej miekka konsystencje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Można rozrzedzić masę mlekiem lub wsypać mniej mleka w proszku

    OdpowiedzUsuń
  16. wczoraj upiekłam z tego przepisu i mogę podpowiedzieć tak.: Jeżeli robimy na dużą blachę, to kremu karpatkowego lepiej zrobić z dwóch opakowań a do masy z mleka w proszku dodać 1 szkl. wody zamiast 1/2. Jeszcze nie próbowałam ale mam nadzieję że wyszło dobre. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto przygląda mi z wygląda fale dunaju - czy kiedykolwiek miałaś okazję jeść ciasto o takiej nazwie? Wygląda fantastycznie - jeśli tak samo smakuje, koniecznie muszę je przygotować! Ile czasu zajmuje jego wykonanie?

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystko zrobiłam jak w przepisie, masa budyniowa super ale ta z mlekiem w proszku wyszła strasznie rzadka mimo że dodałam trochę więcej mleka w proszku . Proszę o jakąś radę bo ciacho super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Efektowne ciasto jeśli chodzi o aspekty wizualne, jak i smakowe. Na pewno na wiele okazji będzie pasować, jednak zawsze warto też postawić na pyszny tort. Który łasuch nie lubi takiej słodyczy do kawy czy lampki szampana?

    OdpowiedzUsuń