poniedziałek, 8 września 2014

Bagietki pszenno - żytnie

Prosty przepis, który nie wymaga nawet wyrabiania ciasta. Jedynie oczekiwanie na pyszne chrupiące bagietki może nam się dłużyć, bo ciasto drożdżowe musi leżakować minimum 12 godzin. Dlatego, żeby mieć rano świeże pieczywo, najlepiej przyrządzić je wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc. 
Rodzaj mąki można modyfikować. Mąką razową można zastąpić orkiszową albo po prostu zrobić bagietki z samej mąki pszennej. 



Składniki na 4 bagietki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml chłodnej wody (1 i 1/3 szklanki)

Dodatkowo (opcjonalnie):
- dodatkowa mąka do podsypania
- otręby 
- inne ziarna np. sezam, mak
- oliwa z oliwek 
- gruboziarnista sól morska


  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, sypkie lub dokładnie pokruszone świeże drożdże. 
  2. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką (mieszać maksymalnie przez około 30 sekund, ciasto ma pozostać klejące i gęste). 
  3. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na minimum 12 a maksymalnie 18 godzin, najlepiej na noc. Ciasto powinno około dwukrotnie zwiększyć objętość.
  4. Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją otrębami. Stolnicę oprószyć grubo mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Położyć ją na ściereczkę łączeniem do dołu. 
  5. Posypać po wierzchu otrębami. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 - 2 godziny (ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości). Ciasto ze ściereczką można też włożyć do koszyczka na chleb lub do miski.
  6. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 240 - 250 stopni C. Przygotować dużą blachę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika) i dokładnie posmarować ją oliwą.
  7. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę (ciasto będzie dość rzadkie, nie będzie miało kształtu idealnej kuli) i podzielić je na 4 części (najlepiej na paski). Ostrożnie chwycić pierwszy kawałek ciasta i przenieść nad blachę, rozciągnąć na długość blachy i położyć przy brzegu. Powtórzyć z resztą ciasta, układać kolejne paski ciasta obok siebie zachowując odstępy.
  8. Wierzch ciasta posmarować oliwą, posypać (ewentualnie) gruboziarnistą solą morską i ziarnami.
  9. Wstawić do piekarnika do środkowej części. Piec przez około 20 minut (15 - 25 minut), do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona, ale należy uważać aby się nie spaliło (trzeba wyczuć piekarnik).


1 komentarz: