Kluski śląskie, koniecznie te z dziurką są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich wykonanie nie jest trudne ani czasochłonne. Można je podawać z dowolnym sosem, gulaszem lub po prostu polane tłuszczem i cebulką. W tym wydaniu proponuję kluski z sosem pieczarkowym.
Kluski śląskie
ziemniaki (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
1 płaska łyżka soli
sól i 1 łyżka oleju do wody na kluski
- Ziemniaki ugotować z łyżką soli. Po odcedzeniu dokładnie ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
- Jeszcze gorące ziemniaki przedzielić na 4 części, jedną część wyjąć na talerz i w puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
- Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść dokładnie ciasto.
- Lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej klusce należy zrobić palcem dziurkę.
- Wrzucić kluski do gotującej się, posolonej wody. Gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany ok. 12%
sól, pieprz
koperek
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle w głębokiej patelni.
- Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Dusić kilka minut aż pieczarki puszczą soki i troszkę odparują (ale nie całkowicie).
- Do patelni wlać 2 szklanki wody. Przyprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem aż pieczarki zmiękną.
- W pół szklance zimnej wody rozrobić mąkę i dodać do sosu (podana ilość wody jest orientacyjna, jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać większą ilość).
- Wcisnąć czosnek i chwilę gotować.
- Przyprawić pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
- Gotowym sosem polać kluski śląskie. Posypać posiekanym koperkiem.
Bardzo mi przykro ale nie jest to danie Wegańskie, gdyż zawiera składniki od zwierzęce czyli masło i śmietanę.
OdpowiedzUsuń"Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt, takich jak: nabiał (w tym jajka) oraz (zazwyczaj) miód." - Wikipedia