Pierniki zazwyczaj kojarzą się z zimą i świętami. Ale tym razem będą w wydaniu na zimno, z lodami.
Składniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 łyżka rumu
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
1 szklanka pokruszonych drobno pierniczków
- W garnuszku z grubym dnem wymieszać 1 szklankę mleka, 1 szklankę śmietany kremówki, cukier, przyprawę korzenną. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
- Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia (masa od razu się zwarzy).
- Zdjąć z palnika, dolać resztę mleka, kremówki, rum, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
- Do maszyny do lodów wlać schłodzoną mieszankę, wsypać okruszki pierniczków i dalej postępować według instrukcji producenta maszyny.
Lody można również przygotować bez maszyny do lodów.
- Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce.
- Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.
* Jeśli lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.
Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://makebakingeasier.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTe lody muszą być przepyszne... i te pierniczki w środku, mniam!
OdpowiedzUsuńAż mi w brzuchu zaburczało, jak czytałam ten przepis! :) Zakasam rękawy i idę robić :)
OdpowiedzUsuńTakie piernikowe lody muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadanym takie. Nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń