środa, 25 marca 2015

Sałatka na krakersach


Tak to sałatka, chociaż wygląda jak ciasto. Ten super przepis znalazłam na stronie Cukiereczka, jednak zmodyfikowałam ilość składników. Wykonanie bardzo proste.


Składniki na 9 porcji:
  • 27 krakersów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 70 g sera żółtego
  • 1 puszka ryby w sosie pomidorowym (np. szprotka, makrela)
  • 5 łyżek majonezu
  • pęczek szczypiorku
  1.  Na desce lub innym płaskim naczyniu rozłożyć obok siebie 9 krakersów.
  2. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Dokładnie wyrównać i przykryć następną warstwą krakersów.
  3. Rybkę z sosem rozdrobnić widelcem, również wyłożyć na krakersy i dobrze wyrównać masę. Przykryć trzecią warstwą krakersów.
  4. Białka jajek oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na tarce.
  5. Białka wymieszać z 2 łyżkami majonezu i rozsmarować na krakersach.
  6. Wierzch posypać żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Przykryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.



1 komentarz:

  1. Myślę że z wędzonym łososiem też by się przepis sprawdził. Z tej ryby można przygotować sporo przekąsek, idealnych na stół https://mowisalmon.pl/przepisy/terrina-z-wedzonego-lososia-mowi-z-potem-i-szalotka/ ten przepis zobaczcie. Chwilę trzeba spędzić w kuchni ale smak wynagradza. Próbowaliście może?

    OdpowiedzUsuń