środa, 2 kwietnia 2014

Galaretka z borówkami i bitą śmietaną




Składniki na ok. 3-4 porcje (w zależności od pucharków)
1 galaretka czerwona rozpuszczona w 0,5l wody
1 galaretka niebieska rozpuszczona w 0,5l wody
garść borówek amerykańskich
200 ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżeczki cukru pudru


  • Tężejącą niebieską galaretkę przełożyć łyżką do pucharków, dodać połowę porcji borówek i delikatnie wymieszać łyżką. 
  • Podobnie postąpić z galaretką czerwoną, ale już bez borówek. 
  • Wstawić pucharki do lodówki i odczekać aż galaretki stężeją całkowicie.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wycisnąć przez rękaw cukierniczy na galaretkę. 
  • Udekorować pozostałymi borówkami. 
Przepis własny





2 komentarze: