poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Paluchy serowe

Paluchy serowe to przepyszna i szybka w wykonaniu przekąska. Z powodzeniem można je zrobić dla gości.



Składniki:
arkusz ciasta francuskiego (ok. 370g)
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
10-15 dag sera żółtego
1 jajko
oregano (opcjonalnie)


  • Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć na pół wzdłuż dłuższej części.
  • Oba kawałki posmarować cienko przecierem pomidorowym i jeśli ktoś lubi posypać oregano.
  • Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach posypać 1 kawałek ciasta. 
  • Oba paski ciasta połączyć ze sobą, tak aby wewnątrz był przecier (patrz zdjęcia poniżej).
  • Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Można posypać troszkę serem żółtym.
  • Pociąć na paski o szerokości ok 1,5 cm i trzymając oba końce zwinąć w spiralkę.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 min lub uzyskania złotego koloru.





8 komentarzy:

  1. pyszna przekaska do chrupania ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... z serem żółtym.... ale się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ooj u mnie strasznie szybko by zniknęły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paluchy też lądują w zakładkach :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepisy! prosimy o wiecej !!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam na Sylwestra... Wszyscy się nimi zajadali-pychotka:) Następnym razem dorzucę jakiejś wędlinki... dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o podpowiedź z czym je można podawać. Jakiś barszczyk czerwony? Sos?

    OdpowiedzUsuń
  8. Można podać z sosem czosnkowym lub meksykańskim. Barszczyk też by pasował. Co kto lubi.

    OdpowiedzUsuń