piątek, 30 lipca 2010

Krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety są bardzo smaczne, w ogóle nie kwaśne. W składzie są świeże pieczarki i suszone inne grzyby, jednak te drugie można pominąć.Z przepisu wychodzi ok 30 sztuk, naleśniki smażę na patelni o średnicy ok 20 cm.
 
Ciasto na naleśniki:
2 szkl. mleka
1 szklanka wody
4 jajka
ok. 0,5kg mąki (ile zabierze)
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli


Wszystko zmiksować. Ciasto nie może być za gęste. Smażyć cieniutkie placki, najlepiej bez oleju na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni.


Farsz:
2kg kapusty kiszonej
1kg pieczarek
garść suszonych grzybów
3 średnie cebule
pół kostki margaryny
łyżka oleju
sól, pieprz



Dodatkowo
2-3 jajka
ok 0,5kg bułki tartej
olej do smażenia


Suszone grzyby wypłukać, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie. Kapustę tak samo. Jak wystygną grzyby i kapusta, pokroić w drobną kostkę (kapustę należy dobrze wycisnąć z wody). Pieczarki obrać, pokroić w dużą kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Po koniec lekko posolić. Następnie pokroić cebule w kostkę i usmażyć na złoto z margaryną. Pod koniec smażenia posolić lekko. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania.



Zawijać farsz w naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz